DREVESA

V sklopu projekta S.H.I.V.A. in nature smo v decembru 2019 z našo nadobudno ekipo zakorakali v  sklop »DREVESA«.  Uvodoma so se učenci z žrebom razporedili v štiri skupine, v katerih smo v posamični ekipi moči združili skupaj s Španci, Portugalci in Angleži. Sodelovanje v skupinah se bo nadaljevalo tekom celega leta vse do trenutka, ko si bomo lahko na prvi izmenjavi svojimi sotekmovalci lahko zares segli v roke in nadgradili internetne stike s pristno izkušnjo mednarodne izmenjave. V nadaljevanju smo sestavljali zbirke drevesnih vrst in iskali njihova latinska imena. Ugotovili smo, da s skupnimi močmi lahko naberemo zelo dolg seznam različnih drevesnih vrst, torej je naše botanično predznanje kar spodbudno. Sprejeli smo izziv pisanja poezije o drevesih in nastalo je nekaj prav zabavnih pesmic.

Po novem letu so nas obiskali predstavniki Triglavskega narodnega parka in nam predstavili biosferno območje Julijske Alpe in šole, ki so vanj vključene. Kot zanimivost so nam povedali, da je na teh šolah skupno 7000 učencev, kar je enako številu živalskih vrst, ki prebivajo na tem območju. Spoznali smo tudi Triglavsko zakladnico, njihovo novo spletno stran, na kateri lahko najdemo veliko zanimivih vsebin za popestritev pouka ali pa pomoč pri izdelavi seminarskih nalog. Šoli so podarili tudi visoko gredo z namenom, da se bomo naučili osnov pridelave ekološke zelenjave. Poudarili so, da smo ravno učenci tisti, ki bomo v prihodnosti največ lahko storili za ohranjanje narave.

            Okrepljeni z novimi znanji smo se na sončen dan sredi januarja odpravili na teren in s seboj vzeli ključ za določanje drevesnih vrst. Presenečeno smo ugotovili, da na tako majhnem področju najdemo skoraj vse drevesne vrste, ki so jih imeli na kartončkih. Ker breze nismo našli na sv. Antonu, smo navdušeno ugotovili, da je edino drevo ob umetnem igrišču zadaj za šolo ravno manjkajoča breza. V nadaljevanju smo se učili še besedilo skupne pesmi in jo prepevali brez konca. Če se vsaj na koncu ne bi izkazalo, da so nam poslali napačno pesem! Ampak nič narobe, zabavali smo se pa vseeno. Za zaključek sklopa dreves ob koncu januarja 20202 smo posadili še dve majhni drevesci, ki zdaj lepšata učilnico matematike in čakata na trenutek, ko ju zopet vrnemo v naravo.

učiteljici Urška Mlekuž Vončina in Martina Zorč Melinc

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja