ČUJEČA HOJA IN OBČUTENJE NARAVE

Na osnovni šoli Simona Gregorčiča Kobarid smo si zadali, da bomo s pomočjo Erasmus + projekta razširili spekter naših znanj v tujini. Sama sem posegla po nadgradnji znanja čuječnosti, ki ga sedaj s pridom uporabljam pri urah angleščine ter v podaljšanem bivanju.

S sodelavko Auroro Calvet sva po mojem izobraževanju sklenili, da bova del pridobljenih modrosti delili z učenci podaljšanega bivanja. V mesecu maju in juniju sva ob petkih imeli različne dejavnosti, s katerimi sva učencem podarjali koščke narave, miru, novo odkritih občutenj sebe, drugih in še več bi se lahko našlo.

Iz šole smo se po navadi podali do bližnjih travnikov, do gozda, najlepši pa se nama je zdel kotiček pri staroverskem vodnjaku, ki se nahaja prav zraven središča Kobarida. Ne glede na to, da naš kraj ni največji, se še vseeno čuti, da skozi center prehaja kar nekaj prometa, utrip ljudi pa kraju zagotovo doda svoj pečat. Podatek, da je ta vodnjak oddaljen samo za lučaj od glavnega trga je pomemben element zgodbe zato, ker smo ves okoliški šum z lahkoto odmislili takoj, ko smo zagledali vodo, travo, kamenčke po poti.

Pri tej dejavnosti so si učenci poiskali svoj prostor, se sprostili, nastavili lička soncu in se nadihali svežega zraku. Po vodeni umiritvi sva učence povabili, naj se v tišini sprehodijo po travi, kamenčkih in naj poskusijo občutiti, kakšna je podlaga, po kateri se sprehajajo. Seveda tega niso mogli v celoti narediti, saj so bili vsi še vedno obuti v športne copate, sandale. Po najinem zgledu, so si obuvala sezuli ter se čisto počasi sprehodili po površini, ki nas je obdajala. Lahko sva izvedli senzorično pot, saj smo tam našli velike gladke kamne, manjše bolj ostre kamne, travo, zemljo, pesek, lesene količke ob poti, sekance … vsaka podlaga nam je nudila svojo izkušnjo.

Učence sva povabili, naj svoje izkušnje delijo z ostalimi in ugotovili smo, da vsak ne samo misli drugače, ampak tudi občuti drugače. Vsem pa je bilo skupno to, da so nam bile tovrstne aktivnosti zelo všeč in smo jih z veseljem delali ter se veselili naslednjega petka, ko je bil nov izziv pred nami.

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.