ODKRIVAM SVET OKOLI SEBE

Raziskovanje živali in njihovih življenjskih prostorov je eno najzanimivejših področji, ki se mu nihče ne more upreti. Vsak lahko našteje nekaj živali, ki jih ima najraje, pozna njihove lastnosti, najljubšo hrano in značilnosti habitata. Lahko je le ena žival, lahko pa jih je na stotine, ki prebudijo zanimanje v mladih raziskovalcih.

V podružnični šoli Breginj smo raziskovali in ustvarjali na temo ribe. V tehniki origami smo izdelali ribe in jih s tempera barvami okrasili. Okrasitev je potekala zunaj, da smo na svežem zraku in v objemu narave črpali nove energije. Na podlago iz plastične vrečke smo nakapljali nekaj tempera barve in jo poškropili z vodo. Naš drugi pripomoček je bila plastična folija, ki se jo uporablja za zavijanje lomljivih predmetov v pošiljkah. Tisto, ki jo lahko pokaš, so takoj ugotovili učenci. Pa smo folijo odtisnili najprej v tempero barvo, jo nato dvignili in vmes med obe plasti položili še našo origami ribo. Izdelki so unikatno pobarvani, odtenki neponovljivi, z vzorci, ki spominjajo na luske rib. Izdelke smo razobesili v naši avli.  

Naša naslednja žival je žaba. Le zakaj pa? Žaba je tista dvoživka, ki jo slišimo lahko že od daleč, in če se približamo potihoma, jo lahko – z malo raziskovanja – tudi ugledamo. Najverjetneje pa je žaba zanimiva tudi zato, ker jo lahko preprosto izdelamo. Kar iz toaletnega tulca. Skozi žabja usta namestimo vrvico, na kateri je pripeta mušica. S to preprosto igračo, ki jo otroci kar sami izdelajo, si krajšajo čas. Le kdo bo ujel največkrat muho? In štetje se lahko začne.

Zanimanje za živali in njihov življenjski prostor se pri učencih nižje stopnje ne začne z dolgimi besedili, natančnimi opisi in razlagami. Zdi se, da je pot mladih raziskovalcev predvsem posuta s spontanim raziskovanjem. Odkrivanjem sveta okoli sebe. Če pa na tem raziskovanju odkrijejo še kakšno zanimivo dejstvo, potem se zanimanje še okrepi. Ustvarjanje rib in žab je bilo prepleteno z zanimanjem, ustvarjalnim navdihom in sproščenostjo. Naj bo takšna tudi njihova nadaljnja pot v svet raziskovanja in znanosti.

Zapisala: Andreja Štrukelj, PŠ Breginj

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.